Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 187

Dodano:

Odsłon: 6964

Ciasto bananowe, zwane także "chlebkiem bananowym" jest aromatyczne i wilgotne. Doskonale smakuje z czekoladową polewą. Pamiętaj jednak, aby wystudzić roztopione masło, zanim dodasz je do masy.

Składniki

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki (50 g) masła
  • 75 g orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao)
  • masło do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do wysypania formy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Przygotowanie

  1. Masło roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Orzechy (i czekoladę, jeśli używasz takiej z tabliczki) grubo posiekaj. Do bananów dodaj cukier, wymieszaj i dodaj mąkę. Następnie wbij jajko, dolej masło i całość niezbyt dokładnie wymieszaj - powinno być grudkowate, jak na muffinki. Dodaj orzechy, groszki czekoladowe i wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (jeśli używasz teflonowej lub sylikonowej, nie musisz jej natłuszczać i wysypywać bułką tartą). Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec) i piecz około 1 i 1/2 godziny lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń