Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i pyszne ciasto z rodzynkami i żurawiną.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2748
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 728
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 77
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2748
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 728
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 77
Składniki
Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana tartą bułką. Rodzynki i żurawinę namoczyć w wodzie z rumem, potem osączyć z wody. Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem. Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto. Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Potem ciasto podzielić na 5 równych części ( u mnie wyszło po ok. 130 g ). Uformować 5 kulek , przykryć niech trochę podrosną. Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt. Jedną część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej ułożyć nadzienie.
Każdy kawałek ciasta zwijać w rulon zaczynając od strony z nadzieniem.
Następnie układać je w kółko wzdłuż tortownicy. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować mlekiem i piec w 170 C przez ok. 20-25 minut.
Gotowe.