Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i pyszne ciasto z rodzynkami i żurawiną.
Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana tartą bułką.
Rodzynki i żurawinę namoczyć w wodzie z rumem, potem osączyć z wody.
Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać.
Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem.
Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto.
Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości.
Potem ciasto podzielić na 5 równych części ( u mnie wyszło po ok. 130 g ).
Uformować 5 kulek , przykryć niech trochę podrosną.
Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt.
Jedną część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej ułożyć nadzienie.
Każdy kawałek ciasta zwijać w rulon zaczynając od strony z nadzieniem.
Następnie układać je w kółko wzdłuż tortownicy.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować mlekiem i piec w 170 C przez ok. 20-25 minut.
Gotowe.
Szybkie, kruchutkie i bardzo smaczne ciasto., które piekę z sezonowymi owocam...
Odsłon: 20044
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 139
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 24
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 22
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 139
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 24
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 22
Składniki
Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana tartą bułką. Rodzynki i żurawinę namoczyć w wodzie z rumem, potem osączyć z wody. Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem. Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto. Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Potem ciasto podzielić na 5 równych części ( u mnie wyszło po ok. 130 g ). Uformować 5 kulek , przykryć niech trochę podrosną. Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt. Jedną część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej ułożyć nadzienie.
Każdy kawałek ciasta zwijać w rulon zaczynając od strony z nadzieniem.
Następnie układać je w kółko wzdłuż tortownicy. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować mlekiem i piec w 170 C przez ok. 20-25 minut.
Gotowe.
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Desery
Ptysie z bitą śmietaną
Desery
Ucierane ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto palma
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 204
Ptysie z bitą śmietaną
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zab...
Odsłon: 204