Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym. Ciasto delikatne, bardzo pyszne.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 681
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 28
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 200
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 55
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 235
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 378
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 681
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 28
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 200
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 55
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 235
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 378
Składniki
Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia,30x40. Piec 25 min. w 175*.
Białka ubić z solą, potem cukrem. przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać już łopatką. Na koniec domieszać ocet. Bezę wyłożyć na taka sama blaszkę, jak piekliśmy biszkopt. Też wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 10 min. w nagrzanym piekarniku do 175*, potem zmniejszyć do 150* i suszyć ok.1 godz. Sprawdzać, żeby nie przypaliła się, ma być złota.
krem- Na soku z cukrem i skórką pomarańczową, ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać, do rozpuszczenia galaretkę. Potem wkręcić masło.Ostudzić do lekkiego tężenia. Wyłożyć na biszkopt, zabezpieczonym papierem.Przykryć bezą i schłodzić.
bita śmietana-Mandarynki odcedzić. Sok z mandarynek i syrop pomarańczowy, podgrzać do zagotowania. Żelatynę rozmieszać z 1/2 szklanki tego gorącego soku. Wlać z powrotem do soku.Wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Na koniec dolewać sok z żelatyną. Krótko zmiksować i wyłożyć na bezę. Poukładać mandarynki i schłodzić.