Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym. Ciasto delikatne, bardzo pyszne.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13568
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1553
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14986
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6158
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13568
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1553
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14986
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6158
Składniki
Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia,30x40. Piec 25 min. w 175*.
Białka ubić z solą, potem cukrem. przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać już łopatką. Na koniec domieszać ocet. Bezę wyłożyć na taka sama blaszkę, jak piekliśmy biszkopt. Też wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 10 min. w nagrzanym piekarniku do 175*, potem zmniejszyć do 150* i suszyć ok.1 godz. Sprawdzać, żeby nie przypaliła się, ma być złota.
krem- Na soku z cukrem i skórką pomarańczową, ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać, do rozpuszczenia galaretkę. Potem wkręcić masło.Ostudzić do lekkiego tężenia. Wyłożyć na biszkopt, zabezpieczonym papierem.Przykryć bezą i schłodzić.
bita śmietana-Mandarynki odcedzić. Sok z mandarynek i syrop pomarańczowy, podgrzać do zagotowania. Żelatynę rozmieszać z 1/2 szklanki tego gorącego soku. Wlać z powrotem do soku.Wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Na koniec dolewać sok z żelatyną. Krótko zmiksować i wyłożyć na bezę. Poukładać mandarynki i schłodzić.