Desery Przepis na:
Ciasto biszkoptowe, pomarańczowo-mandarynkowe


Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7182
Dodano: 13.07.2018
Odsłon: 3544
Składniki
- BISZKOPT KAKAOWY:-4 jajka
- -1 szklanka cukru -4 łyżki wody -1 szklanka mąki
- -4 łyżki oleju -2 łyżeczki proszku do piecz. -2 łyżki kakao
- BEZA: -5 białek
- -200 g. pudru cukru -2 łyżki mąki tortowej -1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- -1 łyżeczkę octu -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- KREM POMARAŃCZOWY:
- -1 l. soku pomarańczowego(z kartoniku) -2 białe budynie
- -1/2 szklanki cukru -skórka starta z wyparzonej pomarańczy -100 g. masła
- -1 galaretka cytrynowa
- POMARAŃCZOWA BITA ŚMIETANA:
- -1 puszka mandarynek-312 g. -1 szklanka syropu pomarańczowego
- -5 łyżeczek żelatyny -500 ml. śmietanki 30 % -5 łyżek pudru cukru -1 śmietan-fix
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia,30x40. Piec 25 min. w 175*.
-
Białka ubić z solą, potem cukrem. przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać już łopatką. Na koniec domieszać ocet. Bezę wyłożyć na taka sama blaszkę, jak piekliśmy biszkopt. Też wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 10 min. w nagrzanym piekarniku do 175*, potem zmniejszyć do 150* i suszyć ok.1 godz. Sprawdzać, żeby nie przypaliła się, ma być złota.
-
krem- Na soku z cukrem i skórką pomarańczową, ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać, do rozpuszczenia galaretkę. Potem wkręcić masło.Ostudzić do lekkiego tężenia.
Wyłożyć na biszkopt, zabezpieczonym papierem.Przykryć bezą i schłodzić. -
bita śmietana-Mandarynki odcedzić. Sok z mandarynek i syrop pomarańczowy, podgrzać do zagotowania. Żelatynę rozmieszać z 1/2 szklanki tego gorącego soku. Wlać z powrotem do soku.Wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Na koniec dolewać sok z żelatyną. Krótko zmiksować i wyłożyć na bezę. Poukładać mandarynki i schłodzić.
Komentarze do przepisu (2)

bryssska 16 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha ;-D Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz