Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoskie ciasto bez mąki. Zamiast niej używamy tu mielone migdały (można zamienić na orzechy) i kakao oraz dużą ilość czekolady. W smaku bardzo mocno czekoladowe. Do zaspokojenia pragnienia na słodkie wystarczy jeden nieduży kawałek. Z wierzchu jest chrupiąca skorupka a w środku ciasto wilgotne, z małymi kawałeczkami migdałów.
W rondelku podgrzać do rozpuszczenia masło (nie gotować), zdjąć z palnika, dodać drobno połamaną czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko ostudzić.
W drugiej misce ubić żółtka z cukrem do uzyskania jasnego kremu. Wlać ostudzoną mieszankę masła z czekoladą, krótko zmiksować. Wsypać zmielone migdały i kakao, jeszcze raz krótko zmiksować. Białka ubić z proszkiem do pieczenia na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 60 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Karnawał w pełni - więc przyda się kolejny pomysł na szybkie koreczki :) Mogą...
Odsłon: 11459
Ekspresowo szybka przekąska imprezowo-karnawałowa, czyli koreczki Caprese ;)...
Odsłon: 872
Upragniona wiosna za oknami już coraz bliżej dlatego tez warto, aby i zagości...
Odsłon: 5980
Pieczywo czosnkowe z serem. Idealna przekąska na imprezę. To chyba jedna z mo...
Odsłon: 508
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 344
Przepis dnia
Pyszny i pożywny obiad ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej lod...
Odsłon: 2278
Szybkie, proste, a za razem smaczne ciasto bez pieczenia. Ciasto skusi każde...
Odsłon: 425
Upragniona wiosna za oknami już coraz bliżej dlatego tez warto, aby i zagości...
Odsłon: 5980
Pieczywo czosnkowe z serem. Idealna przekąska na imprezę. To chyba jedna z mo...
Odsłon: 508
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 344
Przepis dnia
Pyszny i pożywny obiad ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej lod...
Odsłon: 2278
Szybkie, proste, a za razem smaczne ciasto bez pieczenia. Ciasto skusi każde...
Odsłon: 425
Składniki
W rondelku podgrzać do rozpuszczenia masło (nie gotować), zdjąć z palnika, dodać drobno połamaną czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko ostudzić.
W drugiej misce ubić żółtka z cukrem do uzyskania jasnego kremu. Wlać ostudzoną mieszankę masła z czekoladą, krótko zmiksować. Wsypać zmielone migdały i kakao, jeszcze raz krótko zmiksować. Białka ubić z proszkiem do pieczenia na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 60 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Kopiec kreta
Desery
Tort - kiedy znów zakwitną białe bzy
Desery
Miodowy smakołyk bez pieczenia
Desery
Truskawki zapiekane w koglu-moglu. Ulubione smaki z dzieciństwa
Kopiec kreta
Zamiast kupować ciasto z pudełka, przygotuj je samodzielnie od podstaw. Jego...
Odsłon: 83
Tort - kiedy znów zakwitną białe bzy
Kiedy znów zakwitną białe bzy, Z brylantowej rosy, z wonnej mgły… Tak niegdy...
Odsłon: 102