Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto cytrynowe bez pieczenia to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto. Pierwszy raz jadłam go u koleżanki z nieco innymi składnikami. Postanowiłam go zrobić po swojemu i wyszedł przepyszny. Polecam.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 245
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4155
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1136
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 245
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4155
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1136
Składniki
Białka oddzielam od żółtek. Ubijam je na sztywno z dodatkiem soli. Ubite białka odkładam do lodówki. W misce umieszczam żółtka, cukier oraz masło i miksuję . Dodaję twaróg z wiaderka oraz sok z cytryny. W małej misce umieszczam żelatynę i dodaję do niej odrobinę gorącej wody. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Żelatynę dodaję do lekko podgrzanego mleka i wszystko dokładnie mieszam. Całość dokładam do masy serowej. Dzięki żelatynie masa będzie nieco sztywniejsza. Przygotowuję blaszkę do pieczenia. U mnie wymiary 25x35. Dopasowałam je do ilości herbatników. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki układam masę serową a następnie kolejną warstwa herbatników. Delikatnie dociskam je do masy. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 30-40 minut. Przygotowuję ostatnią warstwę. Śmietankę 30% ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do masy dodaję jedną galaretkę cytrynową którą wcześniej już schłodziłam lecz jest nadal płynna. Wszystko delikatnie mieszam łyżką i zalewam ciasto. Ponownie wkładam do lodówki do całkowitego stężenia. Na koniec ciasto zalewam dwoma cytrynowymi galaretkami które już zaczynają tężeć. Ciasto najlepiej przechować w lodówce całą noc. Po tym czasie jest gotowe.