Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowy śmietankowiec

Ciasto cytrynowy śmietankowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 2402

Przepyszne ciasto biszkoptowe z masą śmietankową i galaretką cytrynową.

Składniki

  • Biszkopt;
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki budyniu( może być mąka ziemniaczana).
  • Masa;
  • 4 galaretki cytrynowe,
  • 3 śnieżki + 3 szklanki mleka.
  • Dodatkowo;
  • 1 saszetka herbaty miętowej,
  • sok z połowy cytryny,
  • 200 ml wrzątku do zaparzenia herbaty.
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt;

    Białka oddzielamy od żółtek.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka ciagle ubijając masę.
    Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
    Blaszkę 36 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Wlewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
    Wystudzony, przekroić na 2 blaty.



    Trzy galaretki cytrynowe rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stężenia galaretek.



    Masa;
    Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody.
    Studzimy.
    Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy ostudzoną galaretkę do masy i mieszamy.

    Stężone galaretki kroimy w kosteczkę.

    Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

    Herbatę zaparzamy i studzimy.
    Dodajemy sok z cytryny.

    Nasączamy blaty biszkoptu.

    Wykładamy masę na blat biszkoptu i przykrywamy drugim.

    Schładzamy w lodówce.
    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń