Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami i galaretką.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25885
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3059
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1398
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25885
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3059
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1398
Składniki
Przygotowanie ciasta W gorącym mleku rozpuszczamy czekoladę. Jajko ucieramy z cukrem na puszysta białą pianę, następnie dodajemy olej, śmietankę oraz mleko z czekoladą. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz soda oczyszczoną. Do mokrych składników małymi porcjami dodajemy składniki suche. Wszystko razem miksujemy. Ciasto wylewamy do formy (25x20 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 minut.
Przygotowanie kremu Połowę mleka doprowadzić do wrzenia, a w pozostałym rozpuścić mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz cukier i pastę waniliową. Do gotującego się mleka wlewamy wymieszane mąki z cukrem i gotujemy na małej mocy palnika. Cały czas mieszając aby się budyń nie przypalił. Gotowy budyń wykładamy do innego naczynia i studzimy. Można przykryć folią, aby nie powstał kożuch. Gdy budyń będzie już zimny możemy zacząć robić krem. Masło utrzeć do białości i małymi porcjami dodawać zimny budyń.
Składanie ciasta Dwa opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 600 ml wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone ciasto wkładamy do formy w której piekliśmy ciasto. Wykładamy, wcześniej przygotowany krem. Na krem układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia się galaretki.