Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne, szybkie ciasto. Miękkie, wilgotne i bez użycia miksera. Robiłam je wiele razy i zawsze wychodzi pyszne. Tym razem zrobiłam z wiśniami i wiórkami kokosowymi. Ze względu na wiśnie, dodałam trochę więcej cukru. Zawsze dodaje 2/3 szklanki, tym razem cała szklanka. Robiłam to ciasto z orzechami, posiekaną czekoladą, z jagodami i nie pamiętam z czym jeszcze :) Sama wersja podstawowa, bez dodatków też jest pyszna. Bardzo lubię z polewą czekoladową, ale w szybszej wersji wystarczy cukier puder. Blaszka 32 x 23
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Składniki
Wiśnie przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wymieszać. Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i dżem. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao i wiórki kokosowe. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch wyłożyć wiśnie. Ciasto jest wilgotne, dlatego nie dodałam zbyt dużo wiśni. Ułożyłam je w odstępach. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut.
Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż powstanie gładka polewa.