Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne, szybkie ciasto. Miękkie, wilgotne i bez użycia miksera. Robiłam je wiele razy i zawsze wychodzi pyszne. Tym razem zrobiłam z wiśniami i wiórkami kokosowymi. Ze względu na wiśnie, dodałam trochę więcej cukru. Zawsze dodaje 2/3 szklanki, tym razem cała szklanka. Robiłam to ciasto z orzechami, posiekaną czekoladą, z jagodami i nie pamiętam z czym jeszcze :) Sama wersja podstawowa, bez dodatków też jest pyszna. Bardzo lubię z polewą czekoladową, ale w szybszej wersji wystarczy cukier puder. Blaszka 32 x 23
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4295
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74352
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4295
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74352
Składniki
Wiśnie przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wymieszać. Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i dżem. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao i wiórki kokosowe. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch wyłożyć wiśnie. Ciasto jest wilgotne, dlatego nie dodałam zbyt dużo wiśni. Ułożyłam je w odstępach. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut.
Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż powstanie gładka polewa.