Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z serem. Dobre o każdej porze dnia.
Drożdże rozprowadzić w mleku, dodać 2 łyżki mąki i połowę z 1/3 szklanki cukru przeznaczonego do ciasta. Pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodać dwa jajka, dwie łyżki jogurtu, rozpuszczoną, ciepłą margarynę, olej, drugą połowę z 1/3 szklanki cukru, sól i mąkę. Drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia, następnie przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Twaróg rozgnieść z cukrem wanilinowym, jednym jajkiem, dwiema łyżkami jogurtu, łyżeczką cukru i budyniem w proszku.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie równe części, z których jedną podzielić jeszcze raz na dwie połowy.
Na dno natłuszczonej tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić.
Połowę twarogu rozprowadzić na pierwszej warstwie ciasta.
Z jednej z pozostałych części ciasta uformować kółko o średnicy tortownicy i położyć je na warstwie twarogu.
Następnie na cieście rozprowadzić resztę twarogu i przykryć ostatnią częścią ciasta, również uformowanego na kształt koła.
Ciasto naciąć sześciokrotnie od środka do brzegów, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.
Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować 1/8 szklanki ciepłego mleka i posypać trzema łyżkami cukru.
Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Ciasto nie tylko na święta. Ciasto na spodzie drożdżowym z makiem. Ciasto z k...
Odsłon: 9257
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 30
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 101
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 196
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 95
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1086
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 30
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 101
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 196
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 95
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1086
Składniki
Drożdże rozprowadzić w mleku, dodać 2 łyżki mąki i połowę z 1/3 szklanki cukru przeznaczonego do ciasta. Pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodać dwa jajka, dwie łyżki jogurtu, rozpuszczoną, ciepłą margarynę, olej, drugą połowę z 1/3 szklanki cukru, sól i mąkę. Drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia, następnie przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Twaróg rozgnieść z cukrem wanilinowym, jednym jajkiem, dwiema łyżkami jogurtu, łyżeczką cukru i budyniem w proszku.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie równe części, z których jedną podzielić jeszcze raz na dwie połowy.
Na dno natłuszczonej tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić.
Połowę twarogu rozprowadzić na pierwszej warstwie ciasta.
Z jednej z pozostałych części ciasta uformować kółko o średnicy tortownicy i położyć je na warstwie twarogu.
Następnie na cieście rozprowadzić resztę twarogu i przykryć ostatnią częścią ciasta, również uformowanego na kształt koła. Ciasto naciąć sześciokrotnie od środka do brzegów, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.
Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować 1/8 szklanki ciepłego mleka i posypać trzema łyżkami cukru.
Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 1040
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 330