Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 500

Dodano:

Odsłon: 1461

Ciasto drożdżowe z serem. Dobre o każdej porze dnia.

Składniki

  • Mąka pszenna 1/2 kg
  • Mleko ciepłe 1/2 szklanki + 1/8 szklanki do posmarowania wierzchu ciasta
  • Drożdże świeże 25 g
  • Cukier biały 1/3 szklanki + 3 łyżki do posypania ciasta + 1 łyżeczka do sera
  • Jajko kurze 3 szt.
  • Margaryna do pieczenia 1/4 kostki
  • Olej 2 łyżki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Jogurt typu greckiego 4 łyżki
  • Budyń waniliowy w proszku bez cukru
  • Twaróg 250 g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzić w mleku, dodać 2 łyżki mąki i połowę z 1/3 szklanki cukru przeznaczonego do ciasta. Pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.

  2. Do zaczynu dodać dwa jajka, dwie łyżki jogurtu, rozpuszczoną, ciepłą margarynę, olej, drugą połowę z 1/3 szklanki cukru, sól i mąkę. Drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia, następnie przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Twaróg rozgnieść z cukrem wanilinowym, jednym jajkiem, dwiema łyżkami jogurtu, łyżeczką cukru i budyniem w proszku.

  4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie równe części, z których jedną podzielić jeszcze raz na dwie połowy.

  5. Na dno natłuszczonej tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić.

  6. Połowę twarogu rozprowadzić na pierwszej warstwie ciasta.

  7. Z jednej z pozostałych części ciasta uformować kółko o średnicy tortownicy i położyć je na warstwie twarogu.

  8. Następnie na cieście rozprowadzić resztę twarogu i przykryć ostatnią częścią ciasta, również uformowanego na kształt koła.
    Ciasto naciąć sześciokrotnie od środka do brzegów, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.

  9. Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia.

  10. Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować 1/8 szklanki ciepłego mleka i posypać trzema łyżkami cukru.

  11. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń