Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 328

Dodano:

Odsłon: 1836

Słodki smak dzieciństwa .

Składniki

  • *1kg maki pszennej *Mleko - około szklanki
  • *1kostka margaryny. *10dkg drożdzy (taka polska kotka)
  • *5 żółtek. *25dkg cukru
  • *Mleko - około szklanki *Pół szklanki mąki krupczatki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe

Przygotowanie

  1. Z drożdży, szczypty mąki i cukru i odrobiny ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość 2-3 krotnie.
    W małym garnku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestygnięcia.
    Mleko delikatnie podgrzewamy.
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.Do dość wysokiej plastikowej miski wsypujemy mąkę pszenną oraz pół szklanki mąki krupczatki. Następnie dodajemy ubite na puch jajka i drożdze. Delikatnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie ciepłego mleka. Ręką łączymy składniki. Na sam koniec stopniowo dolewamy ciepłą margarynę. Ciasto powinno być miękkie, delikatne i swobodnie odchodzić od dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie należy podsypywać mąką i nadal wyrabiać. Ciasta nie miksujemy, nie mieszamy jak babki a ugniatamy. Dobrze wygniecione, wyrobione na jednolitą masę,mieciutkie i gładkie, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Prawidłowo wykonane powinno wręcz potroić swoją objętość. Z takiego przepisu wychodzą około cztery blaszki keksówki.Blaszki najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, jeśli ktoś nie posiada, należy posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośniete ciasto rozdzielamy na 3-4 części. W zależności od wielkości foremek. Ukladamy i formujemy równomiernie.,górę ciasta smarujemy białkiem. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180, przed końcem gdy bedzie już ładnie zarumienione zmniejszamy do 160 stopni. Ciasto możemy podawać z kruszonką na wierzchu lub samo.

  2. Nie polecam często otwierać piekarnika i zaglądać do naszej drożdżówki gdyż może nam opaść. Ale przed końcem pieczenia dobrze jest sprawdzić długim patyczkiem od szaszłyków czy ciasto jest przepieczone.

    Kruszonka :

    https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/kruszonka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mwilczynska dzisiaj, o 01:18 A czy zamiast margaryny można dać masło? Nie przepadam za margaryną w drożdżowym,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 20 lipca Pycha! Wyobrażam sobie jak pięknie pachnie! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń