Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcznie wraz ze szklanką mleka, to jedno z pyszniejszych zestawień deserowych. :) Robiąc ciasto drożdżowe pamiętajmy, żeby w pomieszczeniu, w którym je przygotowujemy było ciepło i nie było przeciągów. W przeciwnym razie ciasto może nam nie wyrosnąć. Robiąc ten przepis drugi raz, zrobiłabym dwa razy więcej kruszonki, więc jak również jesteście łasuchami, proponuję podwoić proporcje na kruszonkę. :)
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31206
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 384
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1477
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31206
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 384
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1477
Składniki
Do przygotowania ciasta użyłam robota kuchennego. Do misy przesiać mąkę. Przygotować rozczyn. W rondelku podgrzać lekko mleko. Mleko nie powinno być gorące, tylko lekko ciepłe. Wkruszyć do niego drożdże oraz 1/3 przesianej mąki. Całość dokładnie wymieszać rózgą i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
W tym czasie do metalowej miski wbić jajka, dodać cukier oraz cukier wanilinowy. Całość lekko podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Masło roztopić.
Połączyć ze sobą mąkę, jajka z cukrem, sól oraz rozczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i wyrabiać dalej do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Roztopić masło. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i masło. Kruszonkę wyrobić na gładką kulę. Ciasto odstawić do lodówki.
Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, przelać je do wysmarowanej masłem blachy. Posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem. A na wierzch posypać porwaną w rękach kruszonką. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C przez kolejne 10-15 minut. Piec do zarumienienia i suchego patyczka. :)
Smacznego! :)