Do góry

Desery Przepis na:

ciasto drożdżowe bez wyrabiania

ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Autor:

Przepisów i artykułów: 398 Ocena: 5463

Dodano:

Odsłon: 8968

ciasto drożdżowe zawsze uważałam za bardzo trudne aż znalazłam przepis idealny, ciasto jest dość luźne wiec nie nadaje się na bułki i strucle ale z kruszonką, owocami jest pyszne

Składniki

  • ciasto: drożdże 10 dag
  • cukier 1 szkl
  • cukier waniliowy 4 łyżeczki
  • jajka 5 szt
  • olej 1 szkl
  • mleko 1 szkl
  • mąka pszenna 4 1/2 szkl
  • szczypta soli
  • rodzynki
  • kruszonka: masło 1/3 kostki
  • cukier 1/2 szkl
  • mąka 2/3 szkl
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Przygotowanie

  1. 1. składniki muszą miec temperaturę pokojową, na spód miski pokruszyć drożdże, nastepnie wsypać cukier i cukier waniliowy, na to rozmacone jajka, potem olej, mleko i na wierzch mąka, składników nie mieszać, przykryć ściereczką, odstawić na kilka godzić, (ja zostawiam na noc),
    2. po tym czasie wyrobić ciasto mikserem lub drewnianą łyżką na gładką masę (jeśli ciasto jest za rzadkie trzeba dosypać mąki), dodać rodzynki, wymieszać, wyłożyć do formy, odstawić do wyrośnięcia,
    3. z maki, cukru i masła zrobić kruszonkę, posypać ciasto, piec ok 40 min w 180 st,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń