Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, pyszne.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11953
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16430
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5275
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11953
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16430
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5275
Składniki
Zrobić rozczyn - w połowie ciepłego mleka (ja podgrzałam je w mikrofali) rozprowadzić drożdże z łyżką cukru. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Gdy rozczyn Żółtka i jajka utrzeć mikserem z cukrem, pozostałe mleko również podgrzać, margarynę roztopić. Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki dodać do mąki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na blaszkę (wcześnie wyłożona papierem do pieczenia, o wymiarach około 35x 20). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Zrobić kruszonkę - stopić tłuszcz na kruszonkę, dodać mąkę, cukier i orzechy. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto posmarować spienionym białkiem. Jabłka obrać, pokroić w większą kostkę, oprószyć cynamonem i rozłożyć na cieście. Na koniec kruszonką równomiernie posypać ciasto. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C 40-60 minut.
Polecam