Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w tym roku zaczął się wyjątkowo wcześnie, dlatego nie można go przegapić! Dzisiaj mam dla Was pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku - ciasto drożdżowe! Pulchne, delikatne, bardzo smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu! :)
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 115
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2948
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 115
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2948
Składniki
Masło i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (mleko i masło nie mogą być gorące!) Mąkę, drożdże, cukier i sól przekładamy do miski, mieszamy łyżką. Dodajemy jajko, żółtko i odrobinę mieszaniny masła i mleka. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Po trochu dodajemy resztę mleka i masła, aż ciasto będzie elastyczne (będzie lepić się do rąk). Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy (u mnie 25 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki - układamy ścisło- jedna przy drugiej i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC. Składniki na kruszonkę mieszamy razem palcami i gotową posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! :-)