Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, a dzięki sokowi ze śliwek nie jest suche.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1562
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 862
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1562
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 862
Składniki
Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać cukier.
Margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko, wymieszać.
Mąkę połączyć z suchymi drożdżami i na przemian z margaryną i mlekiem dodawać do jajek. Ciasto wyrabiać mikserem około 10 minut, po czym ciasto przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach około 22x30cm).
Śliwki wydrylować, przeciąć na pół. Następnie wcisnąć w ciasto śliwki (skórką do dołu) i posypać cukrem.
Ciasto piec w temperaturze 200C około 40 minut.