Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, a dzięki sokowi ze śliwek nie jest suche.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4295
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74351
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4295
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74351
Składniki
Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać cukier.
Margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko, wymieszać.
Mąkę połączyć z suchymi drożdżami i na przemian z margaryną i mlekiem dodawać do jajek. Ciasto wyrabiać mikserem około 10 minut, po czym ciasto przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach około 22x30cm).
Śliwki wydrylować, przeciąć na pół. Następnie wcisnąć w ciasto śliwki (skórką do dołu) i posypać cukrem.
Ciasto piec w temperaturze 200C około 40 minut.