Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, sezon śliwkowy w pełni więc, obowiązkowo u nas to ciasto:)
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Mąkę, jajka, drożdże, cukier waniliowy i margarynę, zagnieść na gładkie ciasto (ja margarynę starłam na tarce, by szybciej wyrobić ciasto), jak bardzo się lepi do rąk to podsypać mąką. Wyrobione ciasto włożyć do miski z zimną wodą na 10-15 minut (im woda zimniejsza tym prędzej wypłynie ciasto)
Gdy ciasto nam wypłynie, wyjmujemy go z wody, dodajemy cukier i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki lekko je dociskając. Masło na kruszonkę rozpuszczamy, do przestudzonego dodajemy cukier i mąkę, dobrze mieszamy, i posypujemy nią śliwki. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach I SMACZNEGO.