Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienne ciasto dyniowe. Wilgotne, delikatne i proste!
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2268
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18031
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2022
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2268
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18031
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2022
Składniki
Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i cynamon. Do osobnego naczynia wbijamy jajka i dodając cukier ucieramy na gładką masę. Następnie do masy dodajemy startą dynię oraz skórkę z pomarańczy. Wsypujemy połączone wcześniej suche składniki. Całość dobrze mieszamy.
Przygotowujemy tortownicę wykładając jej dno papierem do pieczenia. Wlewamy całość masy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu całkowicie studzimy ciasto.
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem z dwiema łyżkami cukru pudru. Jeżeli chcemy, żeby deser dłużej się utrzymał możemy dodać utrwalacza do śmietanki. Gotowy krem wykładamy równomiernie na ciasto. Dekorujemy orzechami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!