Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami

Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 717

Dodano:

Odsłon: 23047

Ciasta bez pieczenia mają to do siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika... ;)

Składniki

  • MASA GRYSIKOWA :
  • 1,2 l mleka 2%
  • 150 g kaszy manny
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • MASA JOGURTOWA :
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 białka jaja kurzego
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka żelatyny + 1/4 szklanki mleka
  • ok. 100 g płatków Cini Minis (u mnie truskawkowe;))
  • opakowanie truskawkowego kisielu instant
  • MASA TRUSKAWKOWA :
  • ok. 700 g umytych i odszypułkowanych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka wody
  • POLEWA JOGURTOWA :
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • łyżka cukru
  • łyżka ciepłej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników.

  2. Mleko, czekolady, cukier i kakao połączyć w garnku z grubym dnem i podgrzewać do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje, wsypywać strumieniem kaszę manną cały czas mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Goracą masę wylać na ciastka, wyrównać szpatułką.

  3. Masę grysikową przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

  4. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Do piany stopniowo dodawać jogurt, a następnie kisiel, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wmieszać pokruszone płatki i rozpuszczoną żelatynę. Pokryć pianką drugą warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na czas stężenia.

  5. Truskawki rozgnieść przy pomocy np. praski do ziemniaków. W garnku zagotować wodę, wsypać galaretkę, żelatynę i cukier, a następnie przemieszać. Odstawić z ognia i połączyć z owocami.
    Gdy zacznie tężeć wylać na masę jogurtową i ponownie włożyć do lodówki.

  6. Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Na koniec można poukładać na nim np. plasterki truskawek i posypać gorzką czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 05 lipca 2015 Upsss. to jest przepis na "ciasto grysikowe"...??

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 24 czerwca 2015 Fantastyczne ciasto!!!! Zabieram przepis i dziekuje!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń