Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowo-serowe.

Ciasto jabłkowo-serowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 938 Ocena: 19694

Dodano:

Odsłon: 2620

Pyszne połącznie prażonych jabłek z dodatkiem galaretki i serków homo z dodatkiem kawy i rumu.:) Ciasto bez pieczenia,serdecznie polecam:)

Składniki

  • 1,5 l uprażonych jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 serki homogenizowane naturalne
  • 2 galaretki truskawkowe
  • serek mascarpone
  • śmietanka 30% 200ml
  • rum 50ml (opcjonalnie)
  • 2x śmietan fix
  • 2 łyżki kawy zaparzonej w 1/2 szkl wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • herbatniki 600g
  • masa krówkowa kajmak
  • Płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto jabłkowo-serowe.

Przygotowanie

  1. Blaszkę 25/34 cm wyłożyć folią aluminiową.

    Jabłka obrac,pokroić i uprażyc.Ja mam gotowe w słoikach.
    Do gorących jabłek wsypać dwie galaretki agrestowe i mieszać do ich rozpuszczenia.
    Na spodzie blachy ułożyć herbatniki,na wierzch dać letnie jabłka i wstawić do lodówki by jabłka stężały

    Zaparzyć 2 łyżki kawy,przykryć i wystudzić.

  2. Rozpuścić 2 galaretki truskawkowe w szklance wrzątku.
    Dodać letnie do serków homo,zmiksować.

    Na jabłka dać warstwę herbatników,na wierzch tężejące serki i przykryć herbatnikami.

  3. Serek mascarpone dac do miski,dodać ubitą śmietankę z 2 łyżkami cukru pudru.
    Dać zaparzoną kawę,dwa śmietan-fixy,oraz rum,zmiksować.Jesli masa wydaje się za rzadka można dać jeszcze jeden śmietan-fix.
    Krem dać na herbatniki,wyrównać.
    Na koniec przykrywamy herbatnikami,smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi.

  4. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 29 marca Jakie piekne i smaczne warstwy! Widac wlozona pracę ale chyba warto dla tego smaku! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 29 marca Kolorowy, apetyczny i bez pieczenia - czyli coś w sam raz dla mnie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 marca No i już to biorę, bo bez pieczenia ;) Czas nie gra żadnej roli hehe. Jabłka mamy swoje, więc nie może się nie udać :)

P.S. Mamy "Saską" o smaku kawy z rumem. Też pewnie będzie ok ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 29 marca Ojej, jakie to pracochłonne jest...
Efekt końcowy SUPER :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń