Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz przygotować proste ciasto, z niewielką ilością składników, które zawsze wychodzi, skorzystaj z przepisu babci Anieli i upiecz ciasto jogurtowe z owocami. Ten wypiek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a dzięki obecności jogurtu ciasto staje się przyjemnie wilgotne. Możesz użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych, a nawet tych z kompotu lub z konfitury. Świetnie sprawdzą się wiśnie, śliwki, morele, truskawki, jagody lub gruszki.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2596
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104545
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5901
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2596
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104545
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5901
Składniki
Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i odstaw. Do dużej miski wbij białka i ubijaj je na pianę, w międzyczasie utrwalając cukrem. Gdy cukier w pełni się rozpuści, zacznij dodawać po jednym żółtku, aby uzyskać puszystą, gładką masę. Następnie wlej olej i połącz. Zmniejsz obroty miksera, dodaj jogurt i sypkie składniki. Mąki dodawaj po łyżce i mieszaj ciasto tylko do połączenia. Zbyt długie ubijanie ciasta pozbawi je lekkości.
Przygotuj blaszkę o wymiarach 25x30 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Na dno foremki wylej połowę ciasta, a na tym rozsyp wiśnie. Jeśli używasz surowych owoców, umyj je i wydryluj. A jeśli sięgasz po mrożone, odlej wodę z owoców po ich rozmrożeniu. Na warstwę wiśni wyłóż resztę ciasta, a wierzch posyp pokruszonymi orzechami.
Piecz ciasto przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (do suchego patyczka). Po upieczeniu uchyl drzwiczki pieca na 15 minut, a dopiero po tym czasie wyjmij placek.