Jeśli chcesz przygotować proste ciasto, z niewielką ilością składników, które zawsze wychodzi, skorzystaj z przepisu babci Anieli i upiecz ciasto jogurtowe z owocami. Ten wypiek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a dzięki obecności jogurtu ciasto staje się przyjemnie wilgotne. Możesz użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych, a nawet tych z kompotu lub z konfitury. Świetnie sprawdzą się wiśnie, śliwki, morele, truskawki, jagody lub gruszki.
Ciasto jogurtowe z wiśniami
Składniki
- 210 g mąki pszennej (szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g mąki ziemniaczanej (3 czubate łyżki)
- 4 średnie jajka
- 120 g cukru (pół szklanki)
- 150 ml oleju
- 150 g jogurtu greckiego lub kefiru
- 300 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
- 150 g drobno pokruszonych migdałów lub orzechów
Składniki
- 210 g mąki pszennej (szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g mąki ziemniaczanej (3 czubate łyżki)
- 4 średnie jajka
- 120 g cukru (pół szklanki)
- 150 ml oleju
- 150 g jogurtu greckiego lub kefiru
- 300 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
- 150 g drobno pokruszonych migdałów lub orzechów
Etapy przygotowania
Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i odstaw. Do dużej miski wbij białka i ubijaj je na pianę, w międzyczasie utrwalając cukrem. Gdy cukier w pełni się rozpuści, zacznij dodawać po jednym żółtku, aby uzyskać puszystą, gładką masę. Następnie wlej olej i połącz. Zmniejsz obroty miksera, dodaj jogurt i sypkie składniki. Mąki dodawaj po łyżce i mieszaj ciasto tylko do połączenia. Zbyt długie ubijanie ciasta pozbawi je lekkości.
Przygotuj blaszkę o wymiarach 25x30 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Na dno foremki wylej połowę ciasta, a na tym rozsyp wiśnie. Jeśli używasz surowych owoców, umyj je i wydryluj. A jeśli sięgasz po mrożone, odlej wodę z owoców po ich rozmrożeniu. Na warstwę wiśni wyłóż resztę ciasta, a wierzch posyp pokruszonymi orzechami.
Piecz ciasto przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (do suchego patyczka). Po upieczeniu uchyl drzwiczki pieca na 15 minut, a dopiero po tym czasie wyjmij placek.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 21593
Mięso z gotowanego udźca indyka jest soczyste i odpowiednio przyprawione rozp...
Odsłon: 25
Coś innego, ciekawego i smacznego na domowy obiad .
Odsłon: 70
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 21593
Mięso z gotowanego udźca indyka jest soczyste i odpowiednio przyprawione rozp...
Odsłon: 25
Coś innego, ciekawego i smacznego na domowy obiad .
Odsłon: 70
Składniki
- 210 g mąki pszennej (szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g mąki ziemniaczanej (3 czubate łyżki)
- 4 średnie jajka
- 120 g cukru (pół szklanki)
- 150 ml oleju
- 150 g jogurtu greckiego lub kefiru
- 300 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
- 150 g drobno pokruszonych migdałów lub orzechów
Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i odstaw. Do dużej miski wbij białka i ubijaj je na pianę, w międzyczasie utrwalając cukrem. Gdy cukier w pełni się rozpuści, zacznij dodawać po jednym żółtku, aby uzyskać puszystą, gładką masę. Następnie wlej olej i połącz. Zmniejsz obroty miksera, dodaj jogurt i sypkie składniki. Mąki dodawaj po łyżce i mieszaj ciasto tylko do połączenia. Zbyt długie ubijanie ciasta pozbawi je lekkości.
Przygotuj blaszkę o wymiarach 25x30 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Na dno foremki wylej połowę ciasta, a na tym rozsyp wiśnie. Jeśli używasz surowych owoców, umyj je i wydryluj. A jeśli sięgasz po mrożone, odlej wodę z owoców po ich rozmrożeniu. Na warstwę wiśni wyłóż resztę ciasta, a wierzch posyp pokruszonymi orzechami.
Piecz ciasto przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (do suchego patyczka). Po upieczeniu uchyl drzwiczki pieca na 15 minut, a dopiero po tym czasie wyjmij placek.
Pyszotka:)