Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż pyszne, wilgotne i miękkie ciasto kakaowe polane błyszczącą polewą. Odrobinę chrupkości wprowadza dodatek posiekanych pistacji i migdałów. Ciasto możesz serwować samodzielnie lub z gałką lodów waniliowych.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4384
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11912
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4384
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11912
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Składniki
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, po czym odstaw. Za pomocą miksera utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dolewaj mleko i olej. Zmniejsz obroty miksera i partiami dorzucaj sypkie składniki. Zmieszaj wszystko na gładkie, gęste ciasto. Przygotuj formę (20 × 30 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia, wylej ciasto i równo rozprowadź. Wstaw blaszkę na 30-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu, środkowa półka).
Gdy ciasto się piecze, przygotuj sos. W garnku umieść mleko, olej/masło, cukier i kakao. Podgrzej, by cukier się rozpuścił, po czym zagotuj. Oddziel 1/3 sosu i dodaj do niej posiekaną gorzką czekoladę, następnie wymieszaj.
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie ponakłuwaj górę ciasta widelcem lub patyczkiem do szaszłyków i wylej pierwszą część sosu (bez czekolady). Odstaw na 30 minut. Po tym czasie polej wierzch polewą z czekoladą i pozostaw do pełnego wystygnięcia. Przed podaniem wykrawaj równe kwadraty ciasta, udekoruj posiekanymi pistacjami oraz migdałami i serwuj.