Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kakaowe z jaglaną masą z migdałami i kokosem

Ciasto kakaowe z jaglaną masą z migdałami i kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1394

Dodano:

Odsłon: 4815

Ciasto z jaglaną masą pachnącą kokosem, migdałami i rumem.

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka - 1,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier - 0,5 szklanki
  • Kefir naturalny - 0,5 szklanki
  • Margaryna - 150 g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jajko - 5 szt
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Kakao - 2 łyżki
  • KREM:
  • Kasza jaglana - 1 szklanka (surowej)
  • Cukier - 2 łyżki
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka
  • Migdały mielone - 3 łyżki
  • Kokos - 2 łyżki
  • Rum - 3 łyżki
  • DO DEKORACJI:
  • Płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    Jajka rozdzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z margaryną i resztą cukru. Kiedy dobrze się połączy dodajemy mąki, proszek, kefir, cukier waniliowy i kakao. Na samym końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką, aby ciasto nie straciło puszystości.

    Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka.

  2. MASA:
    Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy na sitku. Zalewamy w garnku wodą i mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15minut. Kasza trzeba mieszać i pilnować, aby się nie przypaliła. W razie potrzeby można do niej dolać jeszcze trochę wody.

    Zostawiamy do przestudzenia.

  3. Kaszę musimy teraz zblendować. Ja robiłam to w blenderze kielichowym. Masa jest bardzo gęsta, więc najlepiej blendować po 2-3 łyżki i odkładać.
    Kiedy masa jest już gładka dodajemy kokos, zmielone migdały i rum.
    Możecie dosłodzić masę do smaku.

  4. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Odkładamy trochę masy na posmarowanie góry, a resztą przekładamy ciasto. Na górę wykładamy resztę masy i dekorujemy płatkami migdałowymi.

    Ciasto ma specyficzny "jaglany" smak i jest bardzo sycące.

    Jeśli wolicie nieco kwaśniejszą wersję, możecie pod masą posmarować powidłami wiśniowymi lub śliwkowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń