Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kakaowe z malinami i galaretką

Ciasto kakaowe z malinami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 249

Ciasto z malinami to pyszny, orzeźwiający deser. Smakuje znakomicie zwłaszcza w upalne dni.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka 10 dag
  • masło 10 dag
  • cukier puder 10 dag
  • kakao 2 łyżki
  • jajka 3 szt
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Pozostałe składniki
  • żelatyna spożywcza 5 łyżeczek
  • mleko 3 szkl
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżki
  • maliny świeże 2 szkl
  • galaretka malinowa 1 szt
  • opcjonalnie sok z cytryny do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kakaowe z malinami i galaretką

Przygotowanie

  1. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do przygotowanych dwóch foremek keksowych lub tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Do szklanki wlać kilka łyżek zimnego mleka, wsypać żelatynę, wymieszać. Resztę mleka z cukrem zagotować, połączyć z rozpuszczoną żelatynę i cukrem waniliowym, ostudzić. Do zimnego, tężejącego mleka wsypać 1,5 szkl malin, wymieszać, wyłożyć na zimne ciasto, ozdobić pozostałymi malinami, zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń