Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i pyszne ciasto bez pieczenia Banoffee Pie, z masą krówkową, budyniową, bitą śmietaną i bananami.
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 169
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 383
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 169
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 169
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 383
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 169
Składniki
KREM BUDYNIOWY Odlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem. Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch) - budyń można przygotować wcześniej. Miękkie masło ubić mikserem na puszystą masę, następnie, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając.
ZŁOŻENIE CIASTA Formę 21 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować 1/4 ilości kremu budyniowego, na wierzchu położyć plasterki bananów uprzednio skropione sokiem z cytryny. Przykryć kolejną 1/4 ilością masy budyniowej a następnie położyć warstwę herbatników. Rozsmarować masę kajmakową (odłożyć 2 łyżki masy kajmakowej do dekoracji) i znów położyć herbatniki. Na wierzchu posmarować resztą masy budyniowej, przykryć herbatnikami i wstawić do lodówki. Ubić zimną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na cieście i skropić roztopioną odłożoną masą kajmakową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.