Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowo-jabłkowe

Ciasto makowo-jabłkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5032

Dodano:

Odsłon: 5566

Odmieniona wersja makowca - z dodatkiem jabłek!

Składniki

  • SPÓD:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Śmietana kwaśna 1/2 szklanki
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Margaryna 150 gram
  • Żółtka 2 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier wanilinowy 1/2 opakowania
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • MASA MAKOWO-JABŁKOWA:
  • Gotowa masa makowa 1 puszka
  • Margaryna 1/2 kostki
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Kasza manna 6 łyżek
  • Olejek do ciasta
  • Jabłka starte na tarce 40 dag
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto makowo-jabłkowe

Przygotowanie

  1. SPÓD: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. W osobnej misce mieszamy żółtka i 1 całe jajko ze śmietaną. Dodajemy to do miski z suchymi składnikami oraz dodajemy margarynę. Zawartość miski zagniatamy na ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

  2. MASA MAKOWA: Żółtka oddzielamy od białek. Wrzucamy żółtka do dużej miski, dosypujemy cukier oraz dodajemy margarynę. Ucieramy to na gładką, jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy starte na tarce jabłka, masę makową, kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz kilka kropel olejku do ciasta (może być śmietankowy lub waniliowy). Miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do miski z masą makową i mieszamy łyżką.

  3. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (użyłam blachy o wymiarach 38x26 cm). Spód ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy i wykładamy nim dno foremki. Na ciasto kładziemy masę makową. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń