Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponowane ciasto jest wilgotne, co bardzo lubię w ciastach i szybkie do wykonania. Siekane orzechy i cynamon wzbogacają smak. Można zadbać o polewę na wierzch ciasta, ale tym razem pominąłem ten dodatek, bo chciałem, by było czuć wyrazisty smak tego ciasta.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1357
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12391
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1357
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12391
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534
Składniki
Do przygotowania ciasta wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od obrania i starcia marchewki na dużych oczkach.
Następnie siekamy orzechy włoskie na mniejsze kawałki.
Jest taka zasada, że mieszamy składniki mokre z mokrymi i składniki suche z suchymi. Więc zaczynam, w większym naczyniu umieścić olej i ekstrakt z wanilii i mieszamy, by połączyć składniki. Następnie dodajemy jajka jedno po drugim mieszając do połączenia całości.
Przechodzimy do składników suchych. Mąkę pszenną przesiać w celu napowietrzenia dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier i kakao. Dodać całość do składników mokrych. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Formę o wymiarach 30 x 13 cm wysmarowałem masłem i przelałem do niej przygotowane ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Sprawdzamy używając patyczka do szaszłyków. Jak patyczek jest po wyjęciu z ciasta suchy wyjmujemy ciasto i studzimy. A teraz to już tylko smacznego.