Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponowane ciasto jest wilgotne, co bardzo lubię w ciastach i szybkie do wykonania. Siekane orzechy i cynamon wzbogacają smak. Można zadbać o polewę na wierzch ciasta, ale tym razem pominąłem ten dodatek, bo chciałem, by było czuć wyrazisty smak tego ciasta.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15012
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4776
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44951
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 670
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 756
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15012
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4776
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44951
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 670
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 756
Składniki
Do przygotowania ciasta wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od obrania i starcia marchewki na dużych oczkach.
Następnie siekamy orzechy włoskie na mniejsze kawałki.
Jest taka zasada, że mieszamy składniki mokre z mokrymi i składniki suche z suchymi. Więc zaczynam, w większym naczyniu umieścić olej i ekstrakt z wanilii i mieszamy, by połączyć składniki. Następnie dodajemy jajka jedno po drugim mieszając do połączenia całości.
Przechodzimy do składników suchych. Mąkę pszenną przesiać w celu napowietrzenia dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier i kakao. Dodać całość do składników mokrych. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Formę o wymiarach 30 x 13 cm wysmarowałem masłem i przelałem do niej przygotowane ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Sprawdzamy używając patyczka do szaszłyków. Jak patyczek jest po wyjęciu z ciasta suchy wyjmujemy ciasto i studzimy. A teraz to już tylko smacznego.