Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami

Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25206

Dodano:

Odsłon: 12885

Przepis na smaczne, delikatne i puszyste ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i świeżymi truskawkami. Propozycja idealna na wiosenno - letnie desery, gdyż ciasto jest orzeźwiające, wilgotne i rozpływa się w ustach :)

Składniki

  • CIASTO MARCHEWKOWE:
  • 400 g marchewki
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 250 g cukru (białego lub trzcinowego)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • MASA JOGURTOWA:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1,5 łyżki cukru
  • DODATKI:
  • świeże truskawki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dolewamy olej rzepakowy i ponownie miksujemy.

  3. Do powstałej masy dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną, cynamon i stratą marchewkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 45 do 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

  4. W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem jogurtowy:

    Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody.

    Jogurt ubijamy z cukrem za pomocą miksera, tak aby odpowiednio go napowietrzyć. Następnie dodajemy wodę z żelatyną, ponownie miksujemy i wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.

  5. Upieczone ciasto marchewkowe odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie smarujemy jego wierzch masą jogurtową*.

    * jeśli masa jogurtowa całkowicie stężeje w lodówce to wymieszajmy ją za pomocą trzepaczki, a następnie smarujmy ciasto.

  6. Na masie jogurtowej układamy połówki truskawek, a następnie wstawiamy ciasto do lodówki, tak aby masa odpowiednio stężała.

  7. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 27 maja 2015 bardzo lubimy ciasto marchewkowe, a to zapowiada się wspaniale :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 26 maja 2015 Ciasto marchewkowe w połączeniu z kremem jogurtowym i truskawkami to same smakowitości. Osobiście nie przepadam za ciastem marchewkowym, ale z tym kremem i truskawkami musi być pyszne. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 26 maja 2015 mniam :-) palce lizać...ciasto marchewkowe bez żadnych dodatków jest pyszne samo w sobie, a z takim sosem i truskawkami musiało smakowac bajecznie :-) pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 26 maja 2015 Bardzo udane cisto i bardzo smakowicie się prezentuje.Ciasto marchewkowe ,długo utrzymuje świezość jest wilgotne a do tego jeszcze krem jogurtowy i truskawki to rozkosz dla podniebienia .
Pozdrawiam ...
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń