Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowo - bananowe z bakaliami

Ciasto marchewkowo - bananowe z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27069

Dodano:

Odsłon: 2748

Przepis na delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne :)

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g mąki graham
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 180 ml oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • 400 g marchewek
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynek hetmańskich
  • 3 łyżki pokruszonych migdałów
  • 1,5 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • cukier puder (do posypania)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowo - bananowe z bakaliami

Przygotowanie

  1. Banany kroimy na plasterki i rozgniatamy widelcem. Marchewki obieramy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z rozgniecionym bananem.

    Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej i mieszamy.

    Do dużej miski dodajemy obie mąki, cynamon, proszek do pieczenia, rodzynki, migdały i orzechy. Wszystkie suche składniki mieszamy i dodajemy do nich jajka z cukrem i olejem oraz banany z marchewką.

    Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto wlewamy* do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

    *ciasto jest dość rzadkie

  2. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 1 godziny i 15 minut*.

    * pod koniec warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.

    Ciasto studzimy i wyciągamy z blaszki.

  3. A następnie posypujemy cukrem pudrem (może być ten z cukru trzcinowego).

    Teraz pozostaje nam pokroić ciasto i delektować się jego smakiem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń