Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marmurkowe na oleju (zebra)

Ciasto marmurkowe na oleju (zebra)

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3426

Dodano:

Odsłon: 8225

Ciasto marmurkowe, które chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Zależało mi jednak aby to ciasto było wilgotne w środku, dlatego zrobiłam je na oleju. Dodatkowo ciasto oblałam po upieczeniu czekoladą.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. oleju
  • 3/4szkl.wody
  • 2 łyżki kakao
  • Polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ok. 100ml śmietany 30%
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto marmurkowe na oleju (zebra)

Przygotowanie

  1. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijałam je mikserem na najwyższych obrotach aż powstał jasny puszysty krem (trwało to kilka minut). Do osobnej miski przesiałam 2 szklanki mąki pszennej tortowej i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawałam po łyżce do utartych jajek, miksując cały czas już na najniższych obrotach miksera. Gdy jajka z mąką były dobrze połączone (powinna powstać gęsta masa), dolałam cienkim strumieniem olej i miksowałam dalej do połączenia składników. Na koniec dolałam również powoli przestudzoną przegotowaną wodę i również miksowałam do połączenia składników. Zmiksowane ciasto podzieliłam na dwie równe połowy. Do jednej dosypałam 2 łyżki mąki i wymieszałam, a do drugiej 2 łyżki kakao naturalnego i także wymieszałam. Foremkę o wymiarach ok. 26x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na środek blaszki wylewałam na przemian po jednej łyżce ciasta jasnego i ciasta ciemnego i tak do wyczerpania składników. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 40min. w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Śmietanę przelałam do rondelka i podgrzałam, uważając jednak aby jej nie zagotować.Do gorącej śmietanki wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką i mieszałam aż czekolada się rozpuściła i powstała jednolita polewa. Polewą polałam ciasto i wstawiłam je na kilka godzin do lodówki aby polewa zastygła. I gotowe. Pyszne ciasto do kawy lub herbaty można zajadać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń