Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To imponujące ciasto truflowe z pewnością ucieszy nie tylko seniora. Bez wątpienia skusi każdego miłośnika czekolady podkręconej nutką rumu. Aby ciasto robiło wrażenie także wyglądem, zostaw część masy i wykonaj fantazyjne wzory na wierzchu deseru.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 735
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 933
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 735
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 933
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubij białka ze szczyptą soli na lekką pianę, następnie dodawaj cukier, a gdy ten się rozpuści – po jednym żółtku. Następnie porcjami dodawaj mąkę, a na koniec olej. Delikatnie wymieszaj ciasto i wylej do tortownicy lub okrągłej formy (ok. 20-22 cm średnicy). Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 170°C na ok. 30 minut (do momentu suchego patyczka). Po czym wystudź i przetnij na 3 równe części.
200 ml śmietany wlej do garnka, dodaj pokruszoną czekoladę i posiekane trufle. Podgrzej zawartość, rozpuść i wymieszaj na jednolitą masę. Następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin lub wstaw do zamrażarki na 30 minut. Z pozostałą śmietaną zrób to samo.
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną masę na wysokich obrotach miksera. Następnie utrzyj zimną masę truflową z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Na koniec dolej alkohol.
Odłóż 3-4 łyżki masy i włóż do rękawa cukierniczego, natomiast resztą kremu przełóż blaty biszkopta. Wierzch ciasta udekoruj, wykonując wzory. Możesz też posypać ciasto kakao lub wiórkami czekolady. Przechowuj je w lodówce.