Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowo-orzechowe

Ciasto miodowo-orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 413

Dodano:

Odsłon: 3920

Ciasto miodowo-orzechowe wymaga dość dużo pracy ale warto je zrobić. Ma jedną wadę, szybko znika ze stołu.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka tortowa 4 szkl
  • masło 20 dag
  • miód płynny 5 łyżek
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • cukier puder 15 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie 10 dag
  • śmietana 1/2 szkl
  • masa
  • mleko 3 szkl
  • kasza manna 6 łyżek
  • masło 20 dag
  • cukier puder 20 dag
  • sok z cytryny do smaku
  • spirytus do smaku
  • aromat migdałowy do smaku
  • Pozostałe
  • marmolada 30 dag
  • polewa czekoladowa 1 opakowanie
  • orzechy laskowe 10 dag
  • masło 1 łyżka
  • cukier 10 dag
  • woda 2 łyżki
  • płatki migdałowe do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować, ułożyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec 4 placki, ostudzić.

  2. Masa: Mleko zagotować, ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i gotować przez kilka minut, przykryć i odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem ucierać dodając po łyżce zimnej kaszy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem migdałowym. Zimne placki skropić przegotowaną wodą, 2 razy przełożyć masą.

  3. Między drugim a trzecim plackiem posmarować marmoladą różaną. Obciążyć i odłożyć na kilka godzin.

  4. Orzechy karmelizowane: Z 10 dag cukru zrobić jasny karmel, Dodać łyżkę masła, orzechy, 2 łyżki wody i gotować przez 5 minut. Mieszając ostudzić.

  5. Ciasto oblać polewą czekoladową. Posypać orzechami karmelizowanymi i płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń