Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15148
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3863
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8934
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15148
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3863
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8934
Składniki
Jajka ubijamy, następnie dodajemy partiami mąkę. Pod koniec, ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy ciasto na około 20-30 minut, by odpoczęło.
Ciasto dzielimy na parę części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 1 mm. Placki dzielimy na paski, kwadraty ok.5x5 cm. Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż będą złociste. Najlepiej przed wrzuceniem na patelnie rozwałkować jeszcze raz kawałeczki, gdyż ciasto się schodzi.
W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy cukier, masło oraz łyżkę wody i podgrzewamy do połączenia składników.
Kawałki ciasta układamy warstwami, każdą z nich polewamy syropem, posypujemy makiem oraz rodzynkami. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem np. reklamówka czy celofan.