Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 12549
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41928
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 5043
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45865
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 12549
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41928
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 5043
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45865
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, usztywnić cukrem. Kolejno dodawać żółtka i ucierać. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do jajek i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 23 x 33 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
Po upieczeniu ciasto wystudzić. Zdjąć papier i ponownie ciasto umieścić w foremce.
Z 1 litra mleka odlać ok szklankę mleka. Większą część mleka zagotować, a w pozostałym rozprowadzić budynie, mąkę, żółtka i cukier. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
Masło roślinne spienić i stopniowo dodawać ugotowany budyń.
Gotowy krem podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać nutellę, posiekane drobno orzechy i namoczone wcześnie w rumie rodzynki, startą w wiórki czekoladę deserową. Pomieszać.
Brzoskwinie odsączyć z syropu na sicie i drobno pokroić.
Do drugiej części kremu dodać pokrojone brzoskwinie i startą w wiórki białą czekoladę.
Biszkopt w foremce nasączyć syropem spod brzoskwiń. Wyłożyć ciemny krem z orzechami, rodzynkami, czekoladą. Ładnie wyrównać. Przykryć ciemnymi herbatnikami.
Na ciemne herbatniki wyłożyć jasny krem z brzoskwiniami i białą czekoladą. Ładnie wyrównać i przykryć jasnymi herbatnikami.
Wstawić do lodówki.
Śmietanę zagrzać i dodać czekoladę deserową i mleczną. Najlepiej w małych kawałkach. Podgrzewać, mieszać aż czekolada się rozpuści. Wystudzić, ale jeszcze ciepłą wylać na jasne herbatniki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce całą noc.
Smacznego.