Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto na maślance z truskawkami

Ciasto na maślance z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 6419

To ciasto jest mocno puszyste i bardzo smaczne. Jest też wilgotne, dzięki maślance i soczystym truskawkom. Idealne na letni deser :)

Składniki

  • Mąka tortowa 350 g
  • Cukier 220 g
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Maślanka 240 ml
  • Jajko 3 szt.
  • Olej rzepakowy 120 ml
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • truskawki 400 g
  • Cukier puder (do posypania)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto na maślance z truskawkami

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem przesiać. Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach. Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

  3. Rady: Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń