Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest mocno puszyste i bardzo smaczne. Jest też wilgotne, dzięki maślance i soczystym truskawkom. Idealne na letni deser :)
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 30
Sałatka ziemniaczana tym razem wzbogacona dodatkowymi składnikami. Smaczna, z...
Odsłon: 18
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 331
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 30
Sałatka ziemniaczana tym razem wzbogacona dodatkowymi składnikami. Smaczna, z...
Odsłon: 18
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 331
Składniki
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem przesiać. Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach. Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Rady: Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.