Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest mocno puszyste i bardzo smaczne. Jest też wilgotne, dzięki maślance i soczystym truskawkom. Idealne na letni deser :)
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13266
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 463
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9792
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13266
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 463
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9792
Składniki
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem przesiać. Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach. Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Rady: Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.