Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Główną osobliwością ciasta pawie oczko jest to, że ma dwa kolory i smaki. Do wykonania ciemnej części ciasta możesz użyć czekolady w proszku lub kakao z dodatkiem odpowiedniej ilości cukru. Mankamentem tego typu ciast jest fakt, że lubią pękać w ostatnich minutach przed wyjęciem z piekarnika. Dlatego lepiej upiec pawie oczko w niższej temperaturze lub obniżyć ją na 10 minut przed końcem pieczenia.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44734
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44734
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym odstaw. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dosypuj cukier. Gdy masa przestanie chrzęścić, zacznij dodawać po jednym żółtku. Następnie dodaj mąkę na zmianę z olejem i wodą, po czym dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na dwie, równe części. Do jednej dosyp czekoladę w proszku lub kakao z cukrem pudrem, a do drugiej mąkę. Ponownie wymieszaj.
Tortownicę (średnica ok.22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Na środku foremki wylej 3 łyżki ciasta ciemnego, następnie równo na nie 3 łyżki ciasta jasnego i ponownie ciemnego. Dolna warstwa powinna rozlewać się na boki. Wykonuj tę czynność naprzemiennie do pełnego wykończenia ciasta. W efekcie otrzymasz pierścienie dwukolorowego pawiego oczka. Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 170°C i piecz przez 50 minut. Jeśli ciasto w trakcie pieczenia uformowało dużą kopułę, na 10 minut przed końcem, zmniejsz temperaturę o 15°C, dzięki czemu wypiek nie pęknie. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i podawaj.