Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ''Pijak''

Ciasto ''Pijak''

Autor:

Przepisów i artykułów: 536 Ocena: 7304

Dodano:

Odsłon: 14516

Polecam :)

Składniki

  • składniki na ciasto makowo kokosowe:
  • 10 białek
  • 200 g maku
  • 200 g kokosu
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa;
  • 500 ml mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru, 2 cukry wanilinowe
  • 200 g masła
  • dodatkowo;
  • biszkopty i rum do nasączenia oraz polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto ''Pijak''

Przygotowanie

  1. wykonanie ciasta makowo-kokosowego

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy dwa placki- przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.


    wykonanie masy;

    Z mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę doprowadzamy do wrzenia razem z cukrem i cukrami wanilinowymi. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, budyniem oraz mąkami, tak długo by nie było grudek. Wylewamy na gotujące się mleko – chwilę gotujemy, stale mieszając, do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia.
    Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń.

    Na wierzch ukłądamy biszkopty, nasączone rumem i wylewamy polewę czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: ciastopijak

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 11 września 2018 Pysznie wygląda, też już piekłam ale z obcego przepisu.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 11 września 2018 O rany, zapomniałam o tym cieście. Muszę poszperać w moich starych zeszytach - nie toleruję kokosu i była drobna modyfikacja (mąka). Zabieram ten przepis i piekę na najbliższą niedzielę. Dzięki. Ciasto nie tylko ładnie "wygląda" ale i smakuje rewelacyjnie. Dla dzieci biszkopty moczyłam w soku wiśniowym lub malinowym. I co najważniejsze - nie ma problemu z wykorzystaniem białek (można zamrażać) Polecam :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń