Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki z wodą oraz tłuszczem. Ciasto można podać z bitą śmietaną i owocami lub różnymi wyśmienitymi polewami. :)
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1138
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4784
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1431
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1138
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4784
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1431
Składniki
Wodę zagotować w małym garnku wraz z masłem i szczyptą soli.
Po zagotowaniu garnek zdjąć z ognia i wsypywać stopniowo obydwie mąki, tym samym wyrabiając ciasto przy użyciu drewnianej łyżki. Następnie garnek z ciastem ponownie wstawić na mały ogień, ciągle wyrabiając ciasto łyżką, aż ciasto stanie się lśniące i dobrze wysmażone.
Po tym czasie zdjąć ciasto z ognia, lekko przestudzić. Dodawać po kolei jajka, ciągle wyrabiając ciasto. Gdy masa będzie całkowicie przestudzona, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze raz wyrobić.
Blachę wyłożyć folią aluminiową, skropić odrobiną oleju. Ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć je na blachę.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C przez 20 minut. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Ptysie doskonale smakują z bitą śmietaną. :) Smacznego! :)