Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki z wodą oraz tłuszczem. Ciasto można podać z bitą śmietaną i owocami lub różnymi wyśmienitymi polewami. :)
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7300
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2752
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20294
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7300
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2752
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20294
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 602
Składniki
Wodę zagotować w małym garnku wraz z masłem i szczyptą soli.
Po zagotowaniu garnek zdjąć z ognia i wsypywać stopniowo obydwie mąki, tym samym wyrabiając ciasto przy użyciu drewnianej łyżki. Następnie garnek z ciastem ponownie wstawić na mały ogień, ciągle wyrabiając ciasto łyżką, aż ciasto stanie się lśniące i dobrze wysmażone.
Po tym czasie zdjąć ciasto z ognia, lekko przestudzić. Dodawać po kolei jajka, ciągle wyrabiając ciasto. Gdy masa będzie całkowicie przestudzona, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze raz wyrobić.
Blachę wyłożyć folią aluminiową, skropić odrobiną oleju. Ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć je na blachę.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C przez 20 minut. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Ptysie doskonale smakują z bitą śmietaną. :) Smacznego! :)