Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki z wodą oraz tłuszczem. Ciasto można podać z bitą śmietaną i owocami lub różnymi wyśmienitymi polewami. :)
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 216
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 228
Przeważnie każda pizza jest wyśmienita, ale ta robiona własnoręcznie w domu j...
Odsłon: 83
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 357
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 216
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 228
Przeważnie każda pizza jest wyśmienita, ale ta robiona własnoręcznie w domu j...
Odsłon: 83
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 357
Składniki
Wodę zagotować w małym garnku wraz z masłem i szczyptą soli.
Po zagotowaniu garnek zdjąć z ognia i wsypywać stopniowo obydwie mąki, tym samym wyrabiając ciasto przy użyciu drewnianej łyżki. Następnie garnek z ciastem ponownie wstawić na mały ogień, ciągle wyrabiając ciasto łyżką, aż ciasto stanie się lśniące i dobrze wysmażone.
Po tym czasie zdjąć ciasto z ognia, lekko przestudzić. Dodawać po kolei jajka, ciągle wyrabiając ciasto. Gdy masa będzie całkowicie przestudzona, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze raz wyrobić.
Blachę wyłożyć folią aluminiową, skropić odrobiną oleju. Ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć je na blachę.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C przez 20 minut. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Ptysie doskonale smakują z bitą śmietaną. :) Smacznego! :)