Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Jamajka"

Ciasto Jamajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 2378

Dodano:

Odsłon: 1002

To pyszne ciasto z bananami, cytrynową galaretką i delikatnym kremem zawsze robi wrażenie na gościach.

Składniki

  • Ciemny biszkopt::
  • jaja - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier - 12 łyżek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Krem:
  • śmietana 30 % - 660 ml
  • mascarpone - 250 g
  • żelatyna - 2 łyżki
  • woda - 1/4 szklanki
  • cukier puder - 6 łyżek
  • starta mleczna czekolada - 50 g
  • Poncz:
  • konfitura morelowa lub dżem morelowy, brzoskwiniowy albo pomarańczowy - 5 łyżek
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • woda - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • Galaretka:
  • galaretka cytrynowa w proszku - 2 opakowania
  • woda - 700 ml
  • Ponadto:
  • banany - 5 dużych sztuk
  • sok z cytryny
  • mleczna czekolada do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto "Jamajka"

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Formę o wymiarach ok. 36x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki
    i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut.
    Po wystudzeniu przekroić biszkopt w ok. 2/3 wysokości. Dolną, grubszą część, naponczować konfiturą wymieszaną z cukrem, sokiem i wodą.

  2. Banany przekroić wzdłuż na pół, posmarować sokiem z cytryny i ułożyć w rzędach na biszkopcie.

  3. Galaretka:
    Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, całkowicie wystudzić i włożyć do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć ją na banany i włożyć ciasto do lodówki.

  4. Krem:
    Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody. Resztę wody mocno podgrzać i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. Śmietanę lekko ubić, dodać serek mascarpone oraz cukier puder i ubić całość na gęsty krem. Pod koniec ubijania powoli wlewać wystudzoną żelatynę. Na koniec wmieszać łyżką startą czekoladę. ¾ kremu wyłożyć na stężałą galaretkę i przykryć górną częścią biszkopta. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i udekorować startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń