Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Konik Polny" - bajeczny smak, do którego chce się wracać

Ciasto Konik Polny - bajeczny smak, do którego chce się wracać

Autor:

Przepisów i artykułów: 391 Ocena: 3679

Dodano:

Odsłon: 25803

Ciasto o uroczo brzmiącej nazwie "Konik polny" z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich i orzeźwiających deserów. Miętowe ciasto "Konik polny" sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Każdy kto go spróbuje, będzie jak najczęściej poszukiwać pretekstu, aby zrobić je ponownie.

Składniki

  • 250 g czekoladowych herbatników
  • 60 g ciemnej czekolady
  • 60 g masła
  • Masa do ciasta Konik Polny
  • 180 g pianek typu marshmallow
  • 380 ml śmietanki 30%
  • 125 ml mleka
  • 60 ml likieru miętowego
  • kilka kropel aromatu miętowego
  • sok z 1 limonki
  • Do dekoracji
  • skórka otarta z 1 limonki
  • bita śmietana
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto "Konik Polny" - bajeczny smak, do którego chce się wracać

Przygotowanie

  1. Połamaną na kostki czekoladę, herbatniki oraz miękkie masło zmiksuj w robocie kuchennym, tak aby uzyskać masę o konsystencji mokrego piasku. Przesyp ją na dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Ubij i wyrównaj przy pomocy kubeczka, tak aby powstał równy spód z niskim rantem. Wstaw do lodówki.

  2. Pianki przesyp do rondelka i zalej mlekiem. Podgrzewaj do momentu aż całkowicie się rozpuszczą. Uważaj, aby masa się nie przypaliła, ani nie przywarła do ścianek - w tym celu należy ją ciągle mieszać.

  3. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, zdejmij ją z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Następnie dodaj do niej likier, sok z limonki oraz aromat miętowy. Skosztuj - masa powinna mieć wyczuwalny aromat miętowy. W razie potrzeby dodaj nieco więcej. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

  4. Śmietanę ubij na sztywno, a następnie porcjami dodawaj ją do masy z pianek marshamllow. Za każdym razem ostrożnie mieszaj całość aż do całkowitego połączenia się składników.

  5. Masę śmietanowo-piankową przelej na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj ciasto bitą śmietaną oraz otartą skórką z limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń