Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny w smaku sernik na ciasteczkowym spodzie z mango. Pięknie się prezentuje, a do tego smakuje nieziemsko. To będzie Wasz popisowy wypiek!
Kruche ciasto serowo – kokosowe to pyszne ciasto i proste do zrobienia. Nie j...
Odsłon: 5524
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 96
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 106
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 81
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 96
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 106
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 81
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 26-24 cm wyścielamy papierem do pieczenia.
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do melaksera. Mielimy na drobne kawałeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Składniki łączymy ze sobą. Na dno tortownicy wykładamy zmielone herbatniki z masłem. Powierzchnię wyrównujemy.
Tortownicę z ciasteczkowym spodem wstawiamy do piekarnika. Podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Zabieramy się za masę serową: mango myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy do miski (powinniśmy otrzymać około 500 g miąższu, nadmiar mango możemy wykorzystać do dekoracji). Owoce miksujemy na puree.
Do miski z puree z mango dorzucamy twaróg, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Składniki miksujemy do połączenia.
Masę serową z mango przelewamy na podpieczony spód ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez koło 20 minut (grzałka góra-dół), następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 130 stopni i pieczemy ciasto przez kolejne 50 minut. Jeśli chcemy, żeby sernik nie popękał i pięknie nam wyrósł, warto na dół piekarnika ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Upieczony sernik studzimy początkowo w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na blacie.
Zabieramy się za glazurę z mango: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimniej wody, odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. W tym czasie mango dzielimy na pół, usuwamy pestkę, wydrążamy mus, który następnie miksujemy na puree (powinniśmy otrzymać około 150 g puree).
Puree z mango przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie rondelek zdejmujemy z kuchenki, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Składniki energicznie mieszamy do połączenia. Studzimy, następnie wylewamy na sernik.
Pozostałą część mango kroimy w równą kostkę, pokrojony owoc rozkładamy na 1/4 części ciasta. Sernik z mango ozdabiamy listkami mięty.
Gotowy sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin do schłodzenia. Po tym czasie kroimy na kawałki i serwujemy gościom.
Przepisy Desery
Desery
Rolada z kremem karpatkowym
Desery
Pleśniak z jabłkami
Desery
Sernik na zimno z malinami i galaretką
Desery
Arroz doce czyli ryż na słodko
Rolada z kremem karpatkowym
Krem karpatkowy wydaje mi się jednym z najsmaczniejszych, a rolada jednym z n...
Odsłon: 30
Pleśniak z jabłkami
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 733