Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto serowo-jabłkowe

Ciasto serowo-jabłkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2508

Dodano:

Odsłon: 1887

Smaczne połączenie różnorodnych składników.

Składniki

  • CIASTO:
  • Jajka - 4 szt.
  • Mąka - 1 szkl.
  • Cukier - 1/2 szkl.
  • Olej - 1/2 szkl.
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kakao - 1 łyżeczka
  • MASA SEROWA:
  • Ser biały - 250 g
  • Serek homogenizowany waniliowy - 1 opakowanie (140g)
  • Cukier - 1/4 szkl.
  • Jajka - 1 szt.
  • Budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • Aromat cytrynowy - 3 krople
  • Jabłko - 1 szt. (duże)
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder - do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto serowo-jabłkowe

Przygotowanie

  1. Masa serowa

    Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Ser mielimy, dodajemy serek waniliowy, żółtko, budyń, aromat cytrynowy, pianę z białka, cukier i dokładnie mieszamy.

  2. Ciasto

    Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, żółtka, olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Połowę masy wylewamy na blachę (u mnie tortownica), wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy masy dodajemy kakao i miksujemy. Łyżką wykładamy ciemne ciasto na jasne - nie równomiernie, a robiąc kropki. Na ciasto wykładamy masę serową, którą przykrywamy cienkimi plasterkami jabłek (obranych ze skórki). Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń