Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śliwkowo-budyniowe

Ciasto śliwkowo-budyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4704

Dodano:

Odsłon: 5922

Ciekawe połączenie słodkiego ciasta i budyniu z lekko kwaśnymi śliwkami

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 400 gram
  • Cukier 180 gram
  • Żółtka 4 szt.
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Margaryna 200 gram
  • Kakao 3 łyżki
  • Śmietana 18% 3 łyżki
  • Szczypta soli
  • BUDYŃ:
  • Mleko 1 l
  • Budyń czekoladowy 2 opakowania
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Cukier 3 łyżki
  • Śliwki 700 gram
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO: W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy do tego miękką margarynę, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedną mniejszą, drugą większą). Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na ok. 40 minut.

  2. BUDYŃ: Do miseczki wlewamy ok. 200 ml mleka. Do niego wsypujemy cukier, budyń czekoladowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Pozostałą część mleka (800 ml) zagotowujemy i wlewamy do niego powoli i ciągle mieszając przygotowany wcześniej rozczyn budyniowy. Zagotowujemy to na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na dno blachy ścieramy na tarce większą część schłodzonego ciasta. Lekko dociskamy je dłonią. Na ciasto wylewamy wystudzony budyń i układamy na nim pokrojone w połówki lub w ćwiartki śliwki. Na owoce ścieramy mniejszą część schłodzonego ciasta. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 50-55 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń