Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawe połączenie słodkiego ciasta i budyniu z lekko kwaśnymi śliwkami
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3563
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 848
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3563
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 848
Składniki
CIASTO: W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy do tego miękką margarynę, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedną mniejszą, drugą większą). Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na ok. 40 minut.
BUDYŃ: Do miseczki wlewamy ok. 200 ml mleka. Do niego wsypujemy cukier, budyń czekoladowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Pozostałą część mleka (800 ml) zagotowujemy i wlewamy do niego powoli i ciągle mieszając przygotowany wcześniej rozczyn budyniowy. Zagotowujemy to na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na dno blachy ścieramy na tarce większą część schłodzonego ciasta. Lekko dociskamy je dłonią. Na ciasto wylewamy wystudzony budyń i układamy na nim pokrojone w połówki lub w ćwiartki śliwki. Na owoce ścieramy mniejszą część schłodzonego ciasta. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 50-55 minut.