Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawe połączenie słodkiego ciasta i budyniu z lekko kwaśnymi śliwkami
CIASTO: W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy do tego miękką margarynę, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedną mniejszą, drugą większą). Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na ok. 40 minut.
BUDYŃ: Do miseczki wlewamy ok. 200 ml mleka. Do niego wsypujemy cukier, budyń czekoladowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Pozostałą część mleka (800 ml) zagotowujemy i wlewamy do niego powoli i ciągle mieszając przygotowany wcześniej rozczyn budyniowy. Zagotowujemy to na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na dno blachy ścieramy na tarce większą część schłodzonego ciasta. Lekko dociskamy je dłonią. Na ciasto wylewamy wystudzony budyń i układamy na nim pokrojone w połówki lub w ćwiartki śliwki. Na owoce ścieramy mniejszą część schłodzonego ciasta. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 50-55 minut.
Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z masami budyniowymi
Odsłon: 12049
Makaron z serem to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych w...
Odsłon: 4672
Fusilli czyli świderki, choć każdy makaron w tej wersji sprawdzi się. Liczymy...
Odsłon: 564
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 46
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 85
Makaron z serem to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych w...
Odsłon: 4672
Fusilli czyli świderki, choć każdy makaron w tej wersji sprawdzi się. Liczymy...
Odsłon: 564
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 46
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 85
Składniki
CIASTO: W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy do tego miękką margarynę, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedną mniejszą, drugą większą). Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na ok. 40 minut.
BUDYŃ: Do miseczki wlewamy ok. 200 ml mleka. Do niego wsypujemy cukier, budyń czekoladowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Pozostałą część mleka (800 ml) zagotowujemy i wlewamy do niego powoli i ciągle mieszając przygotowany wcześniej rozczyn budyniowy. Zagotowujemy to na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na dno blachy ścieramy na tarce większą część schłodzonego ciasta. Lekko dociskamy je dłonią. Na ciasto wylewamy wystudzony budyń i układamy na nim pokrojone w połówki lub w ćwiartki śliwki. Na owoce ścieramy mniejszą część schłodzonego ciasta. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 50-55 minut.
Przepisy Desery
Desery
Ciasteczka ziemniaczki
Desery
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto Filadelfia - szybki deser bez pieczenia
Desery
Lizaki z ananasa z grilla
Ciasteczka ziemniaczki
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 6
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem przygotowuje się niemal od ręki. Cały proces...
Odsłon: 5