Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto sowie oczka.

Przepis dnia 2015-03-15
Ciasto sowie oczka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8588

Dodano:

Odsłon: 90703

Długo zastanawiałam się nad nazwą dla tego ciasta, trochę przypomina wydmy, trochę oczy sowy, ale najważniejsze to jest to że super smakuje.

Składniki

  • ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • pół kostki smalcu
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2-4 łyżki śmietany do zagniatania ciasta
  • masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych
  • 250 ml mleka szklanka cukru
  • dodatkowo: marmolada
  • 2 śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 łyżka kakao
  • opakowanie biszkopcików (150 g )
  • czekolada do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i żółtka, zagniatamy ciasto. By nam się dobrze zlepiło dodajemy 2- 4 łyżki śmietany np. 12 %. Nasze ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki by odpoczęło.
    Na masę kokosową gotujemy 250 ml mleka ze szklanką cukru, na karmel, wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła.

  2. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową.
    Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon.
    Nasze rulony układamy obok siebie na masie kokosowej.
    Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
    Po upieczeniu studzimy.

    Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.

  3. Na upieczone ciasto wykładamy ubitą jedną śnieżkę w 200 ml zimnego mleka z połową naszej żelatyny.
    Na białą śnieżkę układamy biszkopciki, a na nie następną ubitą śnieżkę z łyżką kakao i resztą żelatyny.
    Całe ciasto możemy udekorować startą lub roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

    Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik22 15 marca 2015 ciasto wygląda rewelacyjnie :)
mam takie pytanie czy smalec jest konieczny ?
Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 14 marca 2015 Aniu ciasto fantastycznie wygląda, ale smakuje pewnie jeszcze lepiej. Zabieram przepis do wypróbowania :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 11 marca 2015 Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze :)
Ciasto polecam, może i jest troszkę pracochłonne ale warte wypróbowania.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 11 marca 2015 Widziałam kilka ciast z motywem "oczek" w środku, ale Twoje jest zdecydowanie najpiękniejsze!!! I ta zbita masa kokosowa, super pomysł. Do tego "6 z plusem" za dokładne zdjęcia i opis.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 10 marca 2015 Trochę pracochłonne,ale efekt końcowy wspaniały,cieszy oko,a zwłaszcza podniebienie -)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 10 marca 2015 Aniu, ale kusisz ...muszę zrobić na niedzielę :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 10 marca 2015 pięknie się prezentuje i na pewno równie dobrze smakuje :-)świetny pomysł :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń