Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Stefanka bez pieczenia

Ciasto Stefanka bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 726

Dodano:

Odsłon: 27384

Pyszny sernik gotowany z kajmakiem i orzechami na bazie twarogu z wiaderka, o kremowej i aksamitnej konsystencji to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

Składniki

  • 450 g herbatników
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • kostka masła (200g)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2-3 łyżki kakao
  • garść wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mleka
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Stefanka bez pieczenia

Przygotowanie

  1. W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
    Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło i całość zagotowujemy na małym ogniu często mieszając. Na gotujące się mleko stopniowo wsypujemy kaszę manne i kakao, wszystko mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotową masę zdejmujemy z ognia.
    Połowę gorącej masy przekładamy na wczesniej ułożone herbatniki i równo ją rozprowadzamy. Na masie układamy drugą warstwę ciastek a na herbatnikach równomiernie rozprowadzamy pozostałą masę. Na wierzchu ciasta układamy trzecią, ostatnią warstwę herbatników.

  2. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz margarynę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Następnie wsypujemy kakao i całość energicznie mieszamy.
    Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia.
    Lekko przestudzoną polewę wlewamy na herbatniki i dokładnie ją rozprowadzamy, wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokoswymi.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń