Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oszukany serniczek:) Zamiast sera zrobiony jest ze śmietany. Ciasto jest łatwe do zrobienia, a przy tym delikatne i smaczne. Na zewnątrz kruszonka, a w środku, delikatna masa śmietankowo budyniowa.
Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skor...
Odsłon: 43
Lubisz włoską kuchnię? Jeśli tak, z pewnością smakuje ci risotto. Czy wiesz,...
Odsłon: 1052
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 285
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 1388
Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skor...
Odsłon: 43
Lubisz włoską kuchnię? Jeśli tak, z pewnością smakuje ci risotto. Czy wiesz,...
Odsłon: 1052
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 285
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 1388
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wysiekać, następnie zrobić dołek i wbić żółtka. Wszystko zagnieść palcami, tak żeby powstała kruszonka.
Śmietanę przełożyć do miski, dodać, cukier, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Na koniec wsypać budyń i jeszcze chwilę miksować, do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy śmietanowej i wymieszać łyżką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja blaszka ma otwierany rant, więc wyłożyłam tylko spod. Boki nasmarowałam masłem i posypałam mąką. Do tak przygotowanej blaszki wyłożyć połowę kruszonki. Lekko docisnąć. Następnie wylać masę śmietanową, wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać resztą kruszonki.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę. Następnie uchylić piekarnik i zostawić ciasto do wystudzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.