Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto szpinakowe, czyli Leśny Mech

Przepis dnia 2014-11-11
Ciasto szpinakowe, czyli Leśny Mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 478

Dodano:

Odsłon: 27082

Smakuje jak tort i to bardzo dobry!

Składniki

  • - 450g drobnego, mrożonego szpinaku,
  • - 3 jajka,
  • - 300-340g mąki krupczatki (2 szkl.),
  • - 260g cukru (1 i 1/3 szkl.),
  • - 260ml oleju (1 i 1/3 szkl.),
  • - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - 300ml śmietany 30%,
  • - 2 Śmietan-fixy,
  • - cukier waniliowy,
  • - 1 owoc granatu.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto szpinakowe, czyli Leśny Mech

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
    Okrągłą formę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Miksujemy jajka z cukrem. Następnie powoli dolewamy olej. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy szpinak. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez godzinę.

    Gdy ciasto wystygnie, nożem obcinamy wierzch ciasta i rozkruszamy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier waniliowy z fixami i odrobiną cukry pudru.
    Na ciasto wykładamy śmietanę i obsypujemy rozkruszonym ciastem i nasionami/pestkami granatu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 listopada 2014 robię takie ciasto, tylko krem daję do środka i na górę, jest pyszne i bardzo efektownie się prezentuje.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń