Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z polewą czekoladową

Ciasto ucierane z polewą czekoladową

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1725

Dodano:

Odsłon: 273

Zwykłe proste ciasto babkowe z polewą czekoladową. Nic specjalnego, ale bardzo smaczne :) Polewa podkręca smak.

Składniki

  • 1 kostka margaryny (250 g.)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej + 5 łyżek mleka
  • 1/2 tabliczki białej czekolady + 1 łyżka mleka
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto ucierane z polewą czekoladową

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, dalej ubijać.
    Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie utrzeć do połączenia składników.
    Połowę ciasta wyłożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta, dodać kakao i mleko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły.
    Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Wyrównać powierzchnię łyżką, lub widelcem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut.
    Gotowe ciasto, zostawić do wystudzenia.

  2. Gorzką czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej. Rozsmarować po całości ciasta.
    Biała czekoladę również roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej. Zrobić wzorki na ciemnej polewie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń