Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbar to sezonowe warzywo, obok którego trudno przejść obojętnie. Szczególną popularnością cieszą się wypieki - takie jak to ciasto ucierane z rabarbarem według Ewy Wachowicz. Spróbuj koniecznie. Przepis pochodzi z 546. odcinka programu "Ewa gotuje".
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2671
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 830
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1598
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14263
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2671
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 830
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1598
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14263
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, wlać 2 łyżki zimnej wody i utrzeć na puszystą masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do żółtek wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać ekstrakt waniliowy oraz roztopione i wystudzone masło. Zmiksować na niskich obrotach.
Delikatnie dodać pianę. Wymieszać. Przelać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem i obsypane bułka tartą; średnica formy 25-26 cm).
Na wierzchu poukładać kawałki obranego rabarbaru. Docisnąć.
Piec przez 50-60 minut w temp. 170 st. C.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.