Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ulubieniec to mocno czekoladowo-kawowe ciasto zwieńczone słodkim i lekko cynamonowym musem jabłkowym. Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej szarlotki. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie lubią w zbyt słodkich deserów. Zrównoważona kwaskowość masy jabłkowej z puszystym kakaowym biszkoptem z nutą kawy i gęstą polewą z gorzkiej czekolady to prawdziwa poezja smaków.
rozmiar blachy: 30x20 cm
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 283
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 413
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 283
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 413
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok. W drugiej misce ubij jajka z olejem i cukrem waniliowym do połączenia. Dodaj maślankę i ponownie wymieszaj. Wsypuj partiami suche składniki do mokrych, na przemian z gorącą kawą. Miksuj całość na niskich obrotach do połączenia.
Masę wylej do blachy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź na kratce.
Przygotuj mus jabłkowy. Jabłka oczyść, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę o boku ok. 2,5-3 cm. Pokrojone jabłka przełóż do garnka i zalej 200 ml wody. Zagotuj wszystko na dużym ogniu pod przykryciem. Następnie zmniejsz ogień i gotuj owoce przez ok. 15 minut. Dodaj cynamon, cukier, sok z cytryny. Wymieszaj. Do osobnej miski przelej pozostałe 200 ml świeżej wody i chochelkę otrzymanego soku jabłkowego. Dodaj budynie i dobrze rozprowadź proszek w płynie. Powoli wlewaj mieszankę budyniową do reszty ugotowanych jabłek. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Trzymaj garnek na małym ogniu przez ok. minutę, a następnie zdejmij go z palnika. Kawałki jabłek rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków do uzyskania pożądanej wielkości.
Mus jabłkowy wylej na zimne już ciasto. Wyrównaj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przygotuj polewę. W garnuszku podgrzej śmietankę do temperatury ok. 45-50 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę, wymieszaj i odstaw na 3-4 minuty do rozpuszczenia. Upewnij się, że nie pozostały żadne grudki i wylej polewę na wierzch chłodnego musu. Szybko posyp posypką cukrową i wstaw całość do lodówki do zastygnięcia polewy.
Ciasto ulubieniec podawaj po schłodzeniu przez kolejne 1-2 godziny.