Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z kawałkami orzechów, przełożone puszystym jak obłoczek kremem cappuccino oraz waflami, to prawdziwa symfonia smaków. Doskonała propozycja na co dzień i od święta. Zrobi furorę na każdym przyjęciu!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 364
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3894
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1347
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 364
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3894
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1347
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce zaczynając od produktów sypkich: mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier puder i cukier waniliowy, następnie jajka i pokrojona w kostkę margaryna. Ciasto zagniatamy dłońmi. Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto orzechowe wykładamy na spód formy i wyrównujemy powierzchnię. Na koniec zatapiamy w cieście orzechy włoskie (układamy je w równych ostępach). Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do zarumienienia).
Upieczony biszkopt studzimy, następnie nasączamy schłodzonym ponczem z obu stron.
Zabieramy się za przygotowanie masy: Jajka wbijamy do miski i ubijamy na parze. Do jajek dodajemy stopniowo cukier. Ubitą masę jajeczną z cukrem odstawiamy na bok do przestudzenia.
Miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy na puch. Dodajemy przestudzoną masę jajeczną i cappuccino w proszku. Masę dzielimy na trzy części.
Zabieramy się za przełożenie ciasta. Na spód formy kładziemy kruchego wafla, którego pokrywamy równomiernie masą. Następnie na masę kładziemy ciasto orzechowe nasączone ponczem. Ciasto smarujemy kolejną częścią masy. Następie układamy kolejnego wafla, którego przykrywamy masą. Masę rozsmarowujemy po górze i bokach ciasta. Ciasto dekorujemy zmielonymi orzechami. Gotowe!