Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z kawałkami orzechów, przełożone puszystym jak obłoczek kremem cappuccino oraz waflami, to prawdziwa symfonia smaków. Doskonała propozycja na co dzień i od święta. Zrobi furorę na każdym przyjęciu!
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 104
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1060
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 379
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 28018
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 53
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 104
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1060
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 379
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 28018
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 53
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce zaczynając od produktów sypkich: mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier puder i cukier waniliowy, następnie jajka i pokrojona w kostkę margaryna. Ciasto zagniatamy dłońmi. Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto orzechowe wykładamy na spód formy i wyrównujemy powierzchnię. Na koniec zatapiamy w cieście orzechy włoskie (układamy je w równych ostępach). Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do zarumienienia).
Upieczony biszkopt studzimy, następnie nasączamy schłodzonym ponczem z obu stron.
Zabieramy się za przygotowanie masy: Jajka wbijamy do miski i ubijamy na parze. Do jajek dodajemy stopniowo cukier. Ubitą masę jajeczną z cukrem odstawiamy na bok do przestudzenia.
Miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy na puch. Dodajemy przestudzoną masę jajeczną i cappuccino w proszku. Masę dzielimy na trzy części.
Zabieramy się za przełożenie ciasta. Na spód formy kładziemy kruchego wafla, którego pokrywamy równomiernie masą. Następnie na masę kładziemy ciasto orzechowe nasączone ponczem. Ciasto smarujemy kolejną częścią masy. Następie układamy kolejnego wafla, którego przykrywamy masą. Masę rozsmarowujemy po górze i bokach ciasta. Ciasto dekorujemy zmielonymi orzechami. Gotowe!
Przepisy Desery
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Dukaty anyżowo-pomarańczowe - Dukaty Sambuca
Desery
Ciastka kokosanki " Tygryski "
Ciasto na Walentynki
Ciasto walentynkowe serduszko to delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakao...
Odsłon: 65
Ciasto na Walentynki
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 1632